Visi bloga raksti
Īpašums

Vētra Latvijā: praktiski padomi drošībai mājās un ārpus tām

2024. gada 27. jūl.
Visi bloga raksti
Īpašums

Vētra Latvijā: praktiski padomi drošībai mājās un ārpus tām

2024. gada 27. jūl.

Latvija, tāpat kā daudzas citas pasaules valstis, arvien vairāk saskaras ar klimata pārmaiņu sekām. Viena no acīmredzamākajām izpausmēm ir vētru biežuma un spēka palielināšanās. Paaugstinātā gaisa temperatūra, okeānu sasilšana un citi klimata faktori veicina intensīvāku ūdens iztvaikošanu, kas savukārt palielina nokrišņu daudzumu un rada labvēlīgus apstākļus spēcīgām vētrām. Ja vēja ātrums brāzmās sasniedz 21 m/s, tas atbilst meteorologu apzīmējumam – vētra. Stipra vētra – vēja ātrums brāzmās ir virs 24,5 m/s; Ļoti stipra vētra – vēja ātrums sasniedz 28,5 m/s; Orkāns – vēja ātrums ir virs 32,7 m/s.

Kā rīkoties tuvojoties vētrai? Kā pasargāt savu īpašumu, lai iespējami mazinātu vētras nodarītos zaudējumus? Kā pasargāt savu auto esot ceļā? Kā pasargāt auto no krusas?

Ko darīt vētras laikā?

  • Uzturies telpās: Iespēju robežās vētras laikā uzturies iekštelpās. Lūstoši koki, vēja nesti priekšmeti apdraud Tavu veselību un pat dzīvību.
  • Aizver logus un durvis: Pārliecinies, ka tie ir cieši aizvērti. Neuzturies tiešā logu tuvumā, jo vēja nesti priekšmeti tos var izsist.
  • Esot ārpusē: Izvairies pārvietoties gar kokiem, reklāmas stendiem, celtniecības sastatnēm, metāla žogiem un tuvu ēkām ar balkoniem. Nelieto lietussargu, jo tas samazina redzamību un pastiprināti uztver vēja brāzmas. Nešķērso tiltus, zem tiem nepieciešamības gadījumā var patverties.
  • Esot mežā: Dodies dziļāk biezoknī, lai pasargātu sevi no krītošiem zariem un kokiem. Blīvāk augoši koki ir vairāk pasargāti pret vēja postījumiem.
  • Negaisa laikā: Nebrauc ar velosipēdu, motociklu, motorolleri vai elektroskūteri, nokāp nost un novieto to tālāk no sevis un citiem cilvēkiem. Izvairies no atrašanās augstās, atklātās vietās vai zem atklātā laukā esošiem vientuļiem kokiem. Negaisa laikā nebrauc ar laivu un nepeldies.
  • Atceries par līdzcilvēkiem: Parūpējies, lai bērni ir iekštelpās, ja tomēr ir jādodas ārā, tas jādara vecāku pavadībā.

Kā sagatavot auto vētrai?

  • Novieto drošā vietā: Ja iespējams, novieto automašīnu slēgtā garāžā vai zem nojumes. Ja tādas iespējas nav, izvēlies vietu, kas ir pasargāta no kokiem, elektrības vadiem un citiem objektiem, kas varētu nokrist.
  • Pievērs uzmanību apkārtnei: Pārliecinies, ka tuvumā nav atkritumu konteineri, batuti un citi priekšmeti, kuru stipras vētras gadījumā vējš varētu uzpūst uz Tava auto. Nenostiprinātas sētas daļas, kuras izgāž vējš ir viens no biežākajiem bojājumu cēloņiem.
  • Auto papildaprīkojums: Noņem no auto ārējo papildaprīkojumu – jumta bagāžnieku, jumta teltis un citus aksesuārus.
  • Kā pasargāt auto no lielgraudu krusas: Ja nav iespējams auto novietot zem jumta vai nojumes, to ieteicams apklāt ar triecienu mīkstinošu materiālu. Ir iespējams iegādāties speciāli paredzētu auto pārsegu vai pasargāt izmantojot biezas segas, nostiprinātu kartonu vai citus triecienu mazinošus materiālus. Ir svarīgi neaizmirst, ka jebkas, ar ko aizsargājat savu auto ir pamatīgi jānostiprina, lai vējš to nenopūstu. Būtiski atcerēties, ka auto novietošana zem kokiem nepasargā no spēcīgas krusas, nolauztie zari var radīt papildu bojājumus mašīnas virsbūvei.

Apskatīt KASKO apdrošināšanas iespējasicon right

Ja esi ceļā:

  • Spēcīgā vējā un lietū: Samazinoties redzamībai, īpaši ir jāuzmanās no nolūzušiem zariem un vēja sanestiem priekšmetiem uz ceļa. Rūpīgi izvērtē pirms iebrauc applūdušās vietās vai dziļās peļķēs, ja iespējams – izvairies no šādām vietām.
  • Spēcīgas krusas gadījumā: Ja ir iespējams, atrodi pajumti: iebrauc stāvvietā, kas atrodas zem jumta vai benzīntankā. Ja šādas iespējas nav – primāri pasargā vadītāja puses priekšējo stiklu, tam var izmantot automašīnas paklājiņus, biezu apģērbu un citus izolējošos materiālus, kas pieejami. Atceries visu nostiprināt. No lielgraudu krusas var pasargāt auto arī tad ja nostājies cieši pie ēkas, aizvēja pusē.

Kā sagatavot mājokli vētrai?

  • Nostiprini dārza aprīkojumu un priekšmetus uz balkoniem vai terasēm: Noņem no balkoniem un palodzēm visus priekšmetus, kas varētu tikt aizpūsti. Nostiprini vai ienes iekštelpās dārza mēbeles, nojumes, dārza grilus, batutus un velosipēdus. Tos priekšmetus, kurus nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.
  • Sagatavojies iespējamam elektrības pārrāvumam: Uzlādē mobilos telefonus, baterijas lukturīšiem. Novieto nepieciešamo ērti pieejamā vietā. Atceries, ka elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts var būt vienīgā iespēja uzzināt par notiekošo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.
  • Sagatavo aptieciņu un pārtiku: Pārbaudi, vai aptieciņā ir viss Tev un ģimenei nepieciešamais. Sagatavo pārtiku, kuru vari pagatavot neizmantojot elektrību. Izveido dzeramā ūdens krājumus un paredzi nelielu daudzumu ūdens tehniskajām vajadzībām.
  • Pārbaudi ēkas konstrukcijas: Apseko privātmājas bēniņus un pārliecinies, ka ir aizvērtas tehniskās lūkas vai vēdlodziņi. Pārliecinies, ka jumta notekas ir tīras no zariem un lapām, kā arī atbilstoši piestiprinātas, lai spētu novadīt lielu ūdens daudzumu.

Apskatīt īpašuma apdrošināšanas iespējasicon right

Sākoties vētrai:

  • Seko jaunākajai informācijai izmantojot interneta vietnes, radio vai televīziju – ir svarīgi būt informētam par notiekošo.
  • Atvieno elektroniku no rozetēm. Mūsdienās izmantotās elektroierīces ir ļoti jūtīgas pret elektrotīkla pārspriegumu. Pat ja zibens nesper tieši mājā, tā radītais elektromagnētiskais impulss var izraisīt neatgriezeniskus bojājumus elektronikai, radot ievērojamus zaudējumus.
  • Ugunsdrošība vētras laikā: Elektrības zuduma gadījumā izmanto kabatas lukturīšus. Ja izmanto sveces, neatstāj tās bez uzraudzības.
  • Apseko logus un durvis: pārliecinies, ka visi logi un durvis ir cieši aizvērtas. Neatstāj logus vēdināšanas režīmā, spēcīga lietus gadījumā ūdens satecēs iekštelpās.
  • Parūpējies par mājdzīvniekiem: Nodrošini drošu patvērumu, mājdzīvniekus ieteicams ievest telpās vai zem nojumes. Ja ir iespējams, neatstāj vienus.

Pēc vētras

  • Esi piesardzīgs: Pārliecinies vai ir droši doties ārpusē, vai tuvumā nav vēja sagāztas konstrukcijas.
  • Apzini bojājumus: Apskati un nofotografē, ja Tavam auto vai mājoklim ir radušies bojājumi. Nepieciešamības gadījumā informē atbildīgos dienestus.
  • Vērsies pie BTA un piesaki savu atlīdzības gadījumu Mans BTA klientu portālā.
{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.description}}

{{item.badge}}
{{item.title}}
{{formattedPrice(item.price)}}
{{item.title}}
{{sparsePrice(price, true)}} €
{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.descriptionCasco}}

{{coveredPopup.descriptionMtpl}}

Pašrisks KASKO
{{transform.translate(title)}} {{value}}
insurance_option_subtitle
{{transform.translate(insuranceOptionsValue)}}
Apdrošinātie riski

Mēs, BTA, atlīdzinām par personas, kura pie mums apdrošinājusi transportlīdzekli, nodarītajiem zaudējumiem ceļu satiksmes negadījumā, trešo personu (citu transportlīdzekļu īpašnieku, velosipēdistu, gājēju) ārstēšanās izdevumus, kā arī trešo personu īpašumam nodarītos zaudējumus.

{{coveredInfoTextMtplWithRoadAssistance}}

{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.description}}

{{translation('one_property_covered_deductible')}} {{coveredPopup.deductible}} €
{{translation('one_property_covered_risks')}}
{{localized(value.tooltipDescription)}}
{{coveredPopup.coveredContent.title}}

{{coveredPopup.coveredContent.description}}

{{item.title}}
{{coveredPopup.formattedPrice(item.price)}} €/pers.
{{localized(risk.title)}}
{{coveredPopup.sparsePrice(price, true)}} €

Ļauj mums Tev atgādināt!

{{productReminderMessage}} {{productReminderDate}}.

Piekrītu saņemt īpašos piedāvājumus un informāciju
Sesija beigsies pēc:

{{sessionTimeout.formattedTime}}

popup_year_of_driver_license
btar_popup_vehicle_data
{{ fieldsPopupHeading }}
{{ cmsFields.youngestDriver.label }}
btar_age_not_in_range
no_youngest_driver_age_error_message
{{ cmsFields.drivingExperience.label }}
no_driving_experience_error_message
{{ cmsFields.territory.label }}
Lūdzu, norādi teritoriju!
{{ cmsFields.drivingExperienceLessThanThreeYears.label }}
Lūdzu, norādi vadīšanas pieredzi!
{{popup.textTitle}}
btar_please_wait

btar_popup_few_seconds

{{ transform.translate('upgrade_offer', 'nba') }}
{{ popupService.current.data.nba.heading }}
{{ transform.translate('btar_one_dashboard_due', 'dashboard') + ' ' + popupService.current.data.due_date }}
Cookie
Sīkdatnes
Cookies Settings
Sīkdatņu pārvaldība
Lai šī tīmekļa vietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes.
Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un mārketinga sīkdatnes.

Ja piekrītat visām sīkdatnēm, lūdzu, nospiediet “Piekrītu”.
Ja vēlaties atteikties no sīkdatnēm, lūdzu, nospiediet “Nepiekrītu“. Savu izvēli varat pārvaldīt, nospiežot “Pielāgot izvēli”.

Plašāku informāciju skatiet mūsu Sīkdatņu politikā
Plašāku informāciju skatiet mūsu
Sīkdatņu politikā

Funkcionalitātes (nepieciešamās) sīkdatnes

Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas vietnes darbībai, un tās nevar atspējot. Šīs sīkdatnes var iedalīt sesijas sīkdatnēs un pastāvīgās sīkdatnēs, kuras nesaglabā personu identificējošu informāciju. Sesijas sīkdatnes tiek izdzēstas, tiklīdz Jūs pametīsiet šo vietni.


Statistikas sīkdatnes

Šīs sīkdatnes tiek izmantotas, lai novērtētu vietnes un datplūsmas avotu izmantošanu, lai iegūtu informāciju, kas nepieciešama vietnes darbības uzlabošanai. Šīs sīkdatnes palīdz mums noteikt, kuras tīmekļa vietnes sadaļas ir vispopulārākās, un uzzināt par lietotāju pārlūkošanas paradumiem. Šajā nolūkā mēs izmantojam Google Analytics statistikas rīku. Visa apkopotā informācija ir anonīma un pēc tās nav iespējams Jūs identificēt.


Mārketinga sīkdatnes

Šīs trešo pušu sīkdatnes tiek izmantotas, lai atbilstoši Jūsu vēlmēm parādītu personalizētas reklāmas. Mēs izmantojam sīkdatnes, kas palīdz mums apkopot informāciju par Jūsu lietošanas paradumiem šajā tīmekļa vietnē un ļauj mums uzzināt par Jūsu interesēm, lai mēs varētu rādīt tikai tās reklāmas, kas ir atbilstošas Jūsu lietošanas paradumiem. Ja nevēlaties, lai mēs Jums rādītu jebkādu reklāmu, atstājiet šo izvēlni tukšu.

{{applyCommunications("[]","")}}